Slovakien anses vara ett land som är säkert att resa till. De är med i EU, vilket innebär att det inte är krångligt att som svensk resa in och ut ur landet, och inget visum eller annat tillstånd krävs om du tänkt stanna i maximalt 90 dagar. Efter 90 dagar krävs godkännande från den slovakiska ambassaden för att få stanna kvar, och det krävs då att du har pengar till ditt uppehälle (50 USD per dag) för att beviljas detta.
Klimatet är ungefär som det svenska, med ett mildare och torrare klimat i landets södra delar, och ett kallare klimat med mer nederbörd i bergsregionerna.
De bästa månaderna att resa till Slovakien är maj till september – då är det sommarklimat i landet. Majoriteten av slovakerna har semester i juli och augusti, så under dessa månader brukar hotell och sevärdheter vara avsevärt mer besökta.
Vill du resa billigare men med ett hyfsat klimat kan du istället resa i mars eller oktober.
Det officiella språket i landet är slovakiska, och bland den äldre befolkningen kan du inte ta för givet att bli förstådd om du endast pratar engelska. Bland de yngre invånarna i landet finns dock en bred engelsk förståelse, och många slovaker (både äldre och yngre) talar också ryska och tyska.
Vaccin och sjukvård
Det finns inte något krav på att du ska vara vaccinerad vid inresa i landet, men det rekommenderas att följande vacciner är uppdaterade:
- Influensa
- Polio
- MPR (mässling, påssjuka, röda hund)
- Stelkramp/difteri
Du rekommenderas också att vaccinera dig mot Hepatit A, Hepatit B samt Tyfus.
Det är alltid klokt att kolla med din vaccinationsmottagning innan du reser utomlands, för aktuella rekommendationer kring vaccinering för resande till Slovakien.
Om du ska vistas i naturområden bör du vara medveten om att fästingburen encefalit (TBE) är vanligt förekommande i landet, varför även vaccin mot detta bör övervägas. Tänk också på att skydda dig när du är ute i naturen – ett väl beprövat kärringråd som faktiskt funkar är att använda nylonstrumpbyxor under kläderna, eftersom fästingar inte kan bita genom dessa.
Glöm inte att ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort för att vara garanterad kostnadsfri sjukvård i landet, om du skulle skada dig. Har du inget sådant kort beställer du enkelt ett hos Försäkringskassan, och detta kan du göra via deras självservice på nätet.
Sjukvården anses generellt vara god i landet, men tillgängligheten minskar i korrelation med avståndet från större städer, och ambulanserna anses vara ganska enkla.
Det är inte jättevanligt att sjukvårdspersonalen är engelsktalande – tvärt om är det som regel endast ett fåtal läkare som talar och förstår engelska.
Larmnumret är precis som i Sverige 112 till alla nödenheter (ambulans, polis och brandkår).
Valuta och betalningar
Valutan i landet är euro, och du kan betala med de vanligaste betal- och kreditkorten så som Visa, Mastercard, Amex, Diners och Eurocard. Det är dock vanligt förekommande att mindre aktörer så som lokala butiker, hotell och restauranger inte tar betalkort. Därför är det klokt att även ta med dig kontanter.
Var uppmärksam på att ficktjuvar kan förekomma – särskilt i folksamlingar eller vid trängsel på kollektivtrafik.
Uttag och adaptrar
I Slovakien är det standard att använda eluttag av typ E – något som inte är standard i Sverige. Det innebär att du kan behöva en reseadapter om du vill kunna använda en jordad laddare som inte har stöd för ett jordstift i mitten.
Tidsskillnad och sommartid
Slovakien ligger i samma tidszon som Sverige. Det innebär att de har samma tid som Sverige, och att du därmed inte behöver ställa om klockan.
Även sommartid används i landet, eftersom det tillhör EU. Därför är klockan lika mycket som i Sverige oavsett när på året du reser.