Banská Štiavnica

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica är ett populärt turistmål i Slovakien. Detta beror till stor del på att den lilla staden med strax över 10 000 invånare år 1993 av Unesco klassades som ett världsarv. Detta tack vare sin rika kulturhistoriska miljö.

Staden ligger belägen i en enorm caldera (en slags fördjupning som skapas när en vulkan kollapsar), och att besöka Banská Štiavnica är lite som att göra en tidsresa då hela staden bevarats i en typisk medeltida stil.

Sevärdheter, aktiviteter och utflykter

Eftersom hela staden är som en tidskapsel från medeltiden, är det ett hett tips att spendera en heldag (minst!)  med att bara strosa runt i staden och insupa dess kultur och atmosfär. Glöm inte kameran – då det finns en hel vackra miljöer att fotografera här. Blir du hungrig finns det flera restauranger att välja på – några välbesökta sådana är till exempel COBURG coffee and burger, Black M Pizzeria & Retaurancia samt Monarchia Restaurant.

Gillar du öl får du inte missa ERB Brewery, en pub/bryggeri med gemytlig atmosfär och ett stort urval av olika ölsorter.

Föredrar du alkoholfria alternativ kanske istället Teahouse Klopacka kan vara något för dig. Här kan du ta dig en fika samtidigt som du avnjuter någon av caféets alla tesorter. Om det finns plats på terrassen rekommenderar vi att du sätter dig där – utsikten därifrån är magnifik!

Några av de landmärken och byggnader du inte bör missa i Banská Štiavnica är bland annat dessa:

  • The Holy Trinity Square – ett välbesökt torg, där bland annat landmärket Trojan Pillar ligger placerat.
  • The Soul of the Seventh-day Virgin Mary Under the Cross – ett populärt landmärke där du inte bara finner en vacker kupolformad kyrkobyggnad, utan också ett uppseendeväckande krucifix placerat utomhus.
  • Schemnitz Gallery – ett konstgalleri där du finner modern, slovakisk konst. Glöm inte att se ut genom fönstren för att avnjuta den spektakulära utsikten! Inträdet är frivilligt, och här finns en restaurang på bottenvåningen om du skulle bli hungrig.

Ta sig till och runt i Banská Štiavnica

För att ta sig från Sverige till Banská Štiavnica är det enklast att flyga till Budapest, för att så ta buss eller bil därifrån till staden – en resa på lite över 2 timmar.

Buss avgår från Budapest Mexikói út mot Zvolen. I Zvolen tar du dig sedan smidigast vidare till Banská Štiavnica via taxi.

Banská Štiavnica är en stad där många av utflyktsmålen befinner sig i närheten av varandra och dessa är enklast att nå till fots. Överlag är det ingen vidare lokaltrafik i staden – det finns några bussar, och en tågstation.

Om du ska ta dig till ett resmål i utkanten av staden kan du alltid se om det går bussar dit genom att besöka stadens busstation. Denna ligger belägen på Križovatka Street, bredvid matbutiken BILLA Supermarket. Stationen är dock väldigt liten, och har relativt få avgångar.

Banska stiavnica reseguide 1024x576 - Banská Štiavnica

Shopping i Banská Štiavnica

När det gäller shoppingmöjligheter finns det inte jättemycket att välja på i Banská Štiavnica. Det finns dock en del mindre, lokala butiker, samt några mer exklusiva butiker där du kan handla märkesvaror.

  • Selen Eyewear – Här köper du exklusiva märkesglasögon och solglasögon.
  • Ine One – I denna butik finner du leksaker, kläder och inredning, allting med en trendig inriktning.
  • Bergovini – En delikatessbutik där du finner lokala kryddor, oljor, marmelader och så vidare, blandat med romantisk inredning.
  • Red Bear Bottleshop – Detta är butiken för dig som vill köpa på dig några fina viner eller andra alkoholbaserade drycker. Du kan även köpa mindre tilltugg, exempelvis choklad.