Matkultur

Matkultur

Matkulturen i Slovakien är influerad av flera kringliggande länder, så som Tjeckien, Ungern, Polen, Ukraina och Österrike. Öl och vin är ett viktigt inslag vid middagen, och ölen brukar dessutom ses som landets nationaldryck.

Typisk mat för Slovakien

Den slovakiska nationalrätten kallas brynzové halušky. Detta är en typ av gnocchi som äts tillsammans med en sås gjord på fårost. Rätten garneras sedan med rostat bacon.

Fårost är för övrigt en vanlig ingrediens i den slovakiska köket. Även getost och andra typer av ost är vanligt förekommande i olika former – både i maten, såväl som stekt, grillad eller friterad till en egen maträtt.

Vanliga inhemskt odlade råvaror är bland annat potatis, lök, vitlök och kål – sådant som klarar av landets hårda klimat. De importerar dock mycket frukt och grönt, vilket gör att utbudet av frukter och grönsaker i Slovakien ändå brukar vara brett.

En vanligt förekommande rätt är Knödel – en slags kokta potatisbullar gjorda på råriven potatis. Dessa äts vanligen till kött, grytor eller i soppor. I Slovakien är det vanligt förekommande att soppa serveras innan lunchen.

Typiska slovakiska drycker

Till maten serveras det oftast öl eller vin i Slovakien. De har en historik som sträcker sig långt tillbaka när det gäller tillverkning av båda dessa drycker, och i de södra delarna av landet finns det inte mindre än sex vinproducerande områden.

Trots att vinet har en väldigt viktig plats i landets historia, är det ändå ölen som ses som landets nationaldryck. Här finns ett flertal inhemska ölmärken, och Bratislava – Slovakiens huvudstad – är känt som den stad som säljer den billigaste ölen i Europa.

Om du vill gå på en pub med ett stort urval av ölsorter, ska du hålla utkik efter ordet pivo utanför. Pivo betyder kort och gott öl på slovakiska.

Andra traditionella slovakiska alkoholhaltiga drycker är Slivovica, en typ av brännvin gjort på plommon – och borovicka, en typ av sprit gjord på enbär.

Äta på slovakisk restaurang

Att äta mat på en restaurang i Slovakien är avsevärt billigare än dito i Sverige. Även drycken är klart billigare – och en 0,5 liters inhemsk öl kostar ungefär 10 kronor. Middag för två på en billigare restaurang kostar under 100-lappen, medan en trerätters meny för två kostar strax under 200 kr i genomsnitt.

En meny på McDonalds kostar ungefär hälften av vad motsvarande meny kostar här i Sverige.

Slovakiska matvanor överlag

Rent generellt kan man säga att de i Slovakien är svaga för soppor, grytor, kött- och korvrätter – och bröd. Bröd brukar ätas till frukost och kvällsmat, och även till soppa när det serveras (vilket det i Slovakien görs relativt ofta, lite motsvarande som vi i Sverige äter mellanmål innan lunch).

De vanligaste köttslagen som används i landets matlagning är nötkött, fågel och fläskkött – men även viltkött förekommer ibland.

När det gäller kryddor är det salt, peppar, vitlök, lök och bacon som används till i stort sett allting.

Ska du äta dessert så förbered dig på att den kan innehålla fårost – det är ett vanligt förekommande inslag i slovakiska desserter. En klassisk slovakisk dessert är guba – brödpudding – som serveras med till exempel honung, vallmofrön eller keso.

I många länder har de en helt annan tidsmässig matkultur än vad vi har här i Sverige. Slovakiens mattider är dock jämförbara med de svenska.