Bratislava

Bratislava

Bratislava är Slovakiens huvudstad. Staden är belägen vid den mäktiga floden Donaus strand, inte långt ifrån den Österrikiska gränsen.

I huvudstaden bor det enligt den officiella siffran ungefär 430 000 invånare. Den inofficiella uppskattade siffran säger dock att där istället bor över 660 000 invånare.

Sevärdheter, aktiviteter och utflykter

Bratislava är en mycket vacker stad som bär prägel av flera olika nationaliteter, så som österrikare, ungrare och slovaker. Även om staden är modern, är de flesta inslagen i klassisk stil och här finns många kulturella institutioner.

Ett av de mest populära turistmålen i staden är Presidentpalatset. Det är en stor och vacker byggnad som sedan 1996 är bostad åt landets president. Byggnaden är inte öppen för allmänheten mer än vid särskilda tillfällen, men det går utan problem att beskåda skönheten även från utanför dess grindar.

Det finns dessutom en hel del vackra installationer i dess närmlijö – bland annat får du inte missa den fontän som ligger belägen på torget framför palatset. Denna har formen av ett klot och sägs symbolisera fred.

När du står på torget har du god utsikt över palatset – och härifrån ser du också det vaktbyte som sker varje dag kl 12.00.

Även Bratislava slott är en populär sevärdhet. Detta kan du se i stort sett var du än befinner dig i staden, eftersom den pampiga vita slottsbyggnaden ligger belägen högst uppe på en stor kulle. Slottet håller öppet för allmänheten och är ett viktigt kulturellt center i staden. Här kan du bland annat få guidade slottsvandringar och se på olika utställningar. Det anordnas också konserter och teateruppsättningar emellanåt. Dessa sker främst under sommarmånaderna, och du behöver som oftast vara ute i god tid för att säkra dig biljetter till dessa arrangemang. Det är kostnadsfritt att vandra inne på slottsområdet.

Om du är ute efter en utflykt kan du besöka Devín Castle. Detta är en slottsruin belägen ungefär en mil utanför centrala Bratislava, och här har du en spektakulär upplevelse att vänta. Ruinen är byggd 210 meter över marken på en klippa mellan Donau och Morava. Det finns en mängd spännande historier kring slottet, och när du känner dig färdig med slottsvandringen kan du utforska naturen runtomkring. Här finns nämligen fina cykel- och vandringsleder, och det går även att hyra kanot om du vill paddla i Morava. Du tar dig enkelt hit via bil eller buss. Åker du bil finns det gratis parkering nedanför slottet, och buss avgår varje halvtimme Bratislavas centrum. Tänk på att öppettiderna för Devín Castle varierar efter säsong.

Ta sig till och runt i Bratislava

Det finns en flygplats i Bratislava, men inga direktflyg går dit från Sverige. Järnvägsnätet i staden är väl utbyggt och kan ta dig både runt i landet och ut i Europa, och det går också motorvägar hit från Prag, Wien och Budapest.

För att ta sig runt i Bratislava finns många valmöjligheter. Du kan med fördel gå till fots, eftersom det är en vacker stad med mycket att se. Ska du färdas längre sträckor eller bara inte har lust att gå, kan du glädjas åt att staden har en väl utbyggd lokaltrafik.

Här kan du välja mellan spårvagn, buss och trådbuss, och de olika alternativen tar dig i stort sett överallt i staden. Biljettsystemet upplevs av många som krångligt och det kan vara enklare att bara köpa en heldagsbiljett. Det finns även 3-dagars och 7-dagarsbiljetter.

Shopping

Bratislava har en del att erbjuda dig som gillar shopping. Bland annat finns här tre nybyggda shoppingcenter, där du finner allt ifrån märkeskläder till leksaker och heminredning. Det finns också möjlighet barnpassning, om ditt barn är äldre än tre år.

De tre stora centren heter Eurovea, Aupark och Central. Alla är relativt centralt belägna och nås enkelt via lokaltrafiken, eller promenad. Till skillnad mot många lokala butiker har shoppingcentren öppet även på helgdagar. Dessa stänger mellan kl 20 och 21 varje dag.

Eurovea ligger ungefär 10 minuter från Gamla Stan, vid Donaus strand. Förutom shopping kan du här uppleva kulturella evenemang som exempelvis olika konserter.

Aupark är beläget intill Sad Janka Král’a Park, vilket gör det till ett extra hett turistmål. Även här kan du uppleva både shopping och kulturella evenemang. Här finns dessutom ett stort urval av olika sportbutiker – ett tips om du behöver praktiska promenadskor för ett besök i parken efteråt.

Central hörs på namnet att det ligger beläget i de centrala delarna av staden. Förutom shopping och caféer erbjuder de även en relax-anläggning på översta våningen. Denna får du inte missa.