Modra

Modra

Modra är en relativt liten stad med strax över 9 000 invånare. Den är belägen ungefär 3 mils bilväg nordost om huvudstaden Bratislava – och i samma region som denna.

Staden är känd dels för sin tillverkning av keramikföremål så som dess karakteristiska blåvita porslin, och dels för att det är en viktig region när det gäller vintillverkning.

Vad finns det att se och göra i Modra?

När du är i Modra måste du ta tillfället i akt att besöka en av stadens omtalade vingårdar.

En dessa är Vino Fiala, belägen i centrala Modra. Hos Vino Fiala kan du se fram emot en personlig upplevelse när du bokar deras vinprovning. Vanligen är det gårdens ägare, Martin, som sköter denna medan hans mor lagar utsökt mat som ni sedan får avnjuta. En vinprovning hos Vino Fiala brukar kosta runt  130 kr per person och är en mycket prisvärd upplevelse.

Vill du ha en naturupplevelse ska du besöka Vel’ká Homola – men du bör inte vara höjdrädd. Detta är nämligen ett 21 meter högt observationstorn, där du kan ta trapporna upp för att från toppen se en majestätisk vy. Eftersom trapphuset är öppet hela vägen upp går det bra att bara gå valfritt antal trappor upp, för att njuta av utsikten på en höjd något närmare marken. Utkikstornet är beläget några kilometer utanför centrala Modra, och hit går inga bilvägar. Istället får du gå eller cykla dit, och det finns en fin, grusad, promenadslinga hela vägen dit.

Om du gillar att gå på museum finns här två helt olika museum som du inte får missa.

Det första är Zoya Museum. Det ligger beläget i ytterkanten av stan och är ett museum som hyser modern konst. Här finns stora ytor och mycket att se både inom- såväl som utomhus. Hit tar du dig enklast till fots och ett inträde för en vuxen kostar ungefär 65 svenska kronor.

Det andra museet är Ceramics Museum – keramikmuseet. Modra är som sagt kända för just keramiken, något som innebär att det finns en hel del vackra föremål att ta del av i museet. Keramikmuseet är beläget i centrala Modra, och inträdet är helt kostnadsfritt.

Ta sig till och runt i Modra

Om man vill resa till Modra från Sverige gör man enklast i att flyga till Wien, och därifrån resa vidare via buss eller bil direkt till Modra, genom Bratislava.

Från flygplatsen i Wien tar du bussen mot Bratislava Mlynské nivy. Där kliver du av och byter till bussen som går mot Modra. Denna tar dig hela vägen fram till staden.

Runt i Modra är det i stort sett till fots som gäller. Stadskärnan är ganska liten och inga problem att promenera genom. De flesta sevärdheterna ligger på gångavstånd, och annars rekommenderas taxi.

Shopping i Modra

Modra är en stad som inte bjuder på särskilt mycket shopping – åtminstone inte om det är gallerior som hägrar.

Istället är du hänvisad till för orten lokala butiker, där i stort sett alla är belägna i själva stadskärnan. Du kan också med fördel handla på de olika besöksmålen, så som vingårdar, museum och liknande.