Resa runt

Resa runt

Slovakien är ett vackert land som har många sevärdheter att erbjuda. Det faller sig därför naturligt för många resenärer att vilja besöka flera olika platser under sin resa – något som är relativt smidigt i Slovakien.

Resa med bil

Att resa med bil i Slovakien är smidigt. Du kan ha din egen bil, om du exempelvis bilat till landet, eller du kan hyra en bil om detta är ett bättre alternativ. Bensinpriserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige.

En avgift måste betalas för att få köra på motorvägar och vissa andra vägar i Slovakien – och att strunta i denna avgift innebär dryga böter. Det går att betala avgiften elektroniskt, och det gör du på eznamka.sk.

Viktiga saker att hålla koll på om du reser i landet med bil är framförallt:

  • Mobiltelefon är förbjudet. Handsfree är okej.
  • Gränsen för rattfylleri ligger på 0 promille.
  • Bälteskrav gäller alla passagerare
  • Säkerhetsväst ska medföras och alltid bäras om föraren tvingas gå ut ur bilen när denna befinner sig på en väg utanför tätort.
  • Krav på vinterdäck mellan 15 november-31 mars, samt vid vinterväglag. Dubbdäck är förbjudet.

Hastighetsbestämmelserna ligger på 130 km/h på motorvägar, 90 km/h utanför tätorter och 50 km/h inom tätorter.

Vägpirater förekommer i landet och du ska därför vara aktsam om det stannat en eller flera personer på vägen som visar att de vill ha hjälp.

Resa med tåg

Slovakien har ett väl utbyggt tågnät och du kan smidigt resa i stort sett överallt i landet med hjälp av detta. Det är relativt billigt att använda sig av tåget och du kan söka din resa på zssk.sk.

En sex timmars tågresa tvärs över landet från Bratislava till Košice kostar exempelvis 18 euro.

Det går att förköpa tågbiljetter via mobil eller dator, och det går också bra att köpa biljetter på de lokala tågstationerna. För det senare alternativet tillkommer ofta en extra avgift gentemot om du istället köpt biljetten online.

Om du reser med rullstol är det bra att känna till att inte alla tåg och hållplatser är handikappanpassade. Du kan dock ta kontakt med tågbolagen i god tid innan avresa för att få reda på huruvida din tänkta rutt är handikappanpassad eller inte.

Resa med taxi

Att resa med taxi i Slovakien är inte helt riskfritt. Det finns många oseriösa aktörer som lurar och rånar turister, och du ska därför vara mycket restriktiv med vilken taxi du väljer att sätta dig i om du ska resa någonstans. Priset för taxi ligger på i genomsnitt 10 kr/km.

Använd dig bara av stora, välkända, taxibolag – och helst bör du förboka din resa via något av dessa. Två aktörer som ska vara säkra att använda sig av är Bratislava Airport Taxi och Slovakia Taxi.

När det gäller transporter till och från flygplatser rekommenderar vi flygtransfer.nu för säkra transporter.

Resa med buss

Rent generellt varierar bussnätet beroende på var i landet du befinner dig. I Bratislava finns ett väl utbyggt bussnät, medan mer avlägsna orter ofta saknar lokaltrafik i stort sett helt och hållet.

Den lokala busstrafiken i Bratislava har ett biljettsystem som av många upplevs som krångligt. Detta beror på att du betalar per 15 minuter, samtidigt som du också måste lösa ny biljett vid byte. Många tycker därför det är enklare att köpa en biljett vars giltighet ligger på 1-7 dagar.

En 15-minuters biljett kostar 0.7 euro per påbörjad 15 min. 1-7 dagar kostar 4.50-15 euro.